سرطان لثه

سرطان لثه از خانواده سرطان سرو گردن است و زمانی ایجاد می شود که سلول های لثه های بالایی و پایینی بیش از اندازه تقسیمات سلولی انجام بدهند و باعث ایجاد ضایع تومور مانندی بر روی لثه می شود. این بیماری می تواند بر روی عملکرد قسمت های دهان مانند لب ها، دندان ها، دوسوم جلویی بافت زبان و سقف دهان تاثیر گذار باشد این سرطان یکی از شایع ترین سرطان ها در بین مردم است. این سرطان از طریق دستگاه لنفاوی منتشر می شود و به قسمت های دیگر بدن منتقل می گردند.

ایجاد لکه و خال های سفید و قرمز در هر ناحیه از دهان ، خونریزی های بی علت از دهان، احساس مسدود شدن حلق و مری، تغییر شکل فک، نامنظم شدن ناگهانی دندان ها، کاهش وزن شدید، تورم لب و کام، تغییر بافت حفره دهان و لثه و زبان و لب و… بیشترین علائم برای تشخیص سرطان دهان از طریق معاینه ی چشمی و انجام بیوپسی و نمونه برداری است.

سرطان لثه با التهاب لثه متفاوت است

سرطان لثه معمولا با التهاب لثه اشتباه گرفته می شود. منشا این بیماری شامل استخوان، غدد بزاقی و غدد لنفاوی می باشد. حدود ۹۰ درصد سرطان های حفره دهان را سرطان سلول سنگفرشی یا سرطانی که از لایه سطحی مخاط منشاء می گیرد، تشکیل می دهد.

معمولا سرطان لثه از طریق دستگاه لنفاوی منتشر می شود و توسط مایع لنف به قسمت های دیگر بدن منتقل می شود. این بیماری پس از تصادف، سکته های قلبی و مغزی و برخی از سرطان ها، یکی از ده علت شایع مرگ و میر در جهان محسوب می شود.

سلول‌های سرطانی ابتدا در غدد لنفاوی نزدیک به گردن ظاهر می‌شوند. شیوع و بروز این سرطان ها بیشتر در افراد بالای ۴۰سال دیده می شود. احتمال بروز این بیماری با بالا رفتن سن افزایش پیدا می کندکه علت این امر تجمع تغییرات ژنتیکی در فرد می باشد.

منشا سرطان لثه

سرطان لثه می تواند برای خود دهان باشد یا منشا دیگری داشته باشد و به صورت ثانویه در لثه ظاهر گردد. سرطان لثه مشابه دیگر سرطان ها بوده و علت مشخصی ندارد ولی یک سری عوامل خطر در بروز آن نقش دارند که مهم ترین عامل،کشیدن سیگار است.

تقریبا ۸۰درصد از افرادی که تشخیص سرطان لثه برای آن ها داده شده است، افراد سیگاری بوده اند .همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که ریسک ابتلا به سرطان لثه در افراد مبتلا به بیماری کم خونی پلامر وینلسون ۲۰برابر بیشتر از سایر افراد می باشد.

روش درمان ژنژیویت لثه چیست حتما بخوانید : ژنژیویت لثه یا التهاب لثه‌ چیست ؟

همچنین ریسک ابتلا به این بیماری در افرادی که تحت پیوند سلول های خونی و سلول های بنیادی قرار گرفته اند،۱۴برابر بیشتر از دیگران است .به طور کلی هر عاملی که باعث ایجاد زخم در دهان شود و این زخم بیش از یک ماه در دهان شما باقی بماند، علامت خطر محسوب می شود و باید در اسرع وقت مرتفع گردد. هرچه دندانپزشک زودتر متوجه این بیماری شود، برای بیمار بسیار مفید فایده خواهد بود.

این بیماری می تواند روی عملکرد قسمت های مختلف حفره ی دهانی شامل لب ها، دندان ها، دوسوم جلویی بافت زبان، قسمت هایی از دهان که در زیر زبان قرار گرفته اند و سقف دهان اثر بگذارد. سرطان لثه تظاهرات مختلفی دارد که این تظاهرات شامل ضخیم شدن پوست ناحیه، غده ای شدن پوست یا ایجاد زخم های مزمن است.

علائم سرطان لثه چیست؟

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است ، بنابراین در صورتی که یکی از علایم زیر را دارید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید ، این علایم عبارتند از :

  • تورم قسمتی از لب، کام، لثه و داخل حفره دهان و ایجاد توده در دهان
  • پوسته پوسته شدن و تغییر بافت بخشی از حفره دهان، لثه، زبان و لب
  • ایجاد لکه و خال های سفید و قرمز در هر ناحیه از حفره دهان
  • خونریزی های بی دلیل از دهان
  • بی حسی موضعی در دهان یا گردن یا در این نواحی
  • ایجاد زخم در ناحیه دهان، صورت، گردن و لب و عدم بهبود تا دو هفته
  • احساس مسدود شدن حلق و مری
  • مشکل در بلع غذا و صحبت کردن
  • خشن شدن صدا و به طور کلی تغییر صدا
  • تغییر شکل فک
  • نامنظم شدن ناگهانی دندان‌ها
  • کاهش شدید وزن

مراحل رشد سرطان لثه

در صورتی که به هر دلیلی به نشانه های این بیماری توجه نکنید ، ممکن است این بیماری در لثه و دهان شما گسترش چشمگیری پیدا کرده و مشکلاتی را به همراه داشته باشد ، مراحل رشد و گسترش این بیماری به صورت زیر اتفاق می افتد :

  1. مرحله ی اول: اندازه تومور کمتر از 2 سانتی متر می باشد و به گره های لنفاوی ناحیه ای سرایت نکرده باشد.
  2. مرحله ی دوم: اندازه تومور بیش از 2 سانتی متر و کمتر از 4 سانتی متر است و به گره های لنفاوی نرسیده باشد.
  3. مرحله ی سوم: اندازه ی تومور بیشتر از 4 سانتی متر است و فقط به سمتی که توده وجود دارد، سرایت پیدا می کند.
  4. مرحله ی چهارم: تومور در هر اندازه ای است و ممکن است توده یا غدد لنفاوی را نیز فرا گیرد و به بافت های اطراف لب و حفره های دهانی رسیده باشد.

سرطان لثه چه نشانه هایی دارد و چگونه درمان میشود

تشخیص سرطان دهان چگونه است؟

این یک اصل کلی در تشخیص تمام انواع سرطان های دهانی است ، به عنوان بخشی از یک معاینه معمول دندانپزشکی، دندانپزشک شما یک معاینه غربالگری سرطان دهان را انجام می دهد. به طور خاص، دندانپزشک شما هر گونه توده یا تغییرات بافت نامنظم در گردن، سر، صورت و حفره دهان احساس خواهد کرد. هنگام بررسی دهان، دندانپزشک به دنبال زخم ها یا بافت های رنگی و همچنین بررسی علائم و نشانه های ذکر شده در بالا می پردازد.

برای تشخیص دقیق نواحی مشکوک انجام نمونه برداری لازم خواهد بود. انواع روش های مختلف بیوپسی وجود دارد و پزشک مشخص خواهد کرد کدام روش بهترین است. بسیاری از پزشکان از بیوپسی های برسی استفاده نمی کنند. زیرا در حالی که بسیار آسان هستند، اما همچنان به بیوپسی اکسترنال نیاز دارند تا نتایج دقیق بیوپسی را بدست آورند. همچنین انواع مختلفی از بیوپسی های اکسترنال وجود دارد که براساس آن، بخشی از قسمت مورد نظر جهت تعیین ماهیت آن برداشته می شود. از لیزر بافت نرم نیز برای انجام بیوپسی نیز استفاده می شود.

عارضه های دهان و دندان ناشی از درمان سرطان لثه

بسیاری از بیماران هنگامی که صحبت از درمان های شیمیایی و پرتویی میشود نگران عوارض به وجود آمده از طریق آنها هستند ، هرچند این عوارض میتواند ناراحت کننده باشد اما معمولا بعد از پایان دوران درمان نیز از بین میروند ، با این حال بهتر است شما عوارض این درمان ها را بشناسید و در طی درمان به دندانپزشک و پزشک خود اعتماد داشته باشید .

عوارض شیمی‌درمانی

ضایعات ایجاد شده توسط شیمی‌درمانی عبارتند از:

عوارض پرتودرمانی

عارضه‌های دهانی ایجاد شده به وسیله‌ی پرتودرمانی عبارتند از:

تماس با مطب دکتر پیام حیاتی