درد دندان چیست؟

درد دندان یکی از مشکلاتی است که میتواند به عنوان یک هشدار جدی برای شما باشد که خبر باز بروز مشکلات و یا مشکلاتی در بهداشت و سلامت دهان و دندان دارد . شایعترین علت درد دندان و یا درد در ناحیه ی فک و صورت، پوسیدگی دندان است. هنگامی که یک سوراخ در دندان ایجاد می شود، این حفره می تواند منجر به التهاب در عصب و یا رگ های خونی در مرکز دندان شود.

(التهاب مغز دندان – pulpitis) درد های کوتاه و شدید معمولا در واکنش به غذا ها و یا نوشیدنی های سرد، گرم و یا شیرین رخ می دهند. اگر دندان درد بیش از ۳ دقیقه طول کشید احتمال اینکه دندان در حال مرگ باشد وجود دارد و دندان دچار عفونت شده و باعث ایجاد آبسه ی دندان می شود. درد آبسه ی دندان معمولا زمانی حس می شود که فشاری بر روی دندان وارد شود. این نوع درد ضربانی و ادامه دار است.

درد دندان یک زنگ خطر جدی است

همواره توصیه کرده ایم قبل از بروز درد دندان برای بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان خود به دندانپزشک مراجعه نمایید . بروز درد دندان در واقع به عنوان یک زنگ خطر جدی است که به شما این اخطار را میدهد که دندان در وضعیت مناسبی نیست و لازم است اقدامات درمانی هرچه سریع تر برای آن انجام شود . این درد علاوه بر موارد گفته شده میتواند به عنوان یک عامل مهم برای مراجعه هر چی سریع تر به دندانپزشک شناخته شود . پس باز هم تاکید میکنیم وضعیت درد دندان خود را جدی بگیرید .

چه عواملی باعث ایجاد درد دندان می شود؟

نکته ای که نباید فراموش کرد این است که اعصاب دندان گاهی پیام های اشتباهی را به مغز ارسال می کنند. این قضیه به این معناست که شما درد را در یک دندان بخصوص حس می کنید اما در واقع مشکل در یک دندان دیگر است. حتی ممکن است اشکال در مثلا دندان فک مقابل دندانی که درد میکند باشد. به همین دلیل لازم است برای بررسی وضعیت دهان و دندان های خود در صورت بروز درد دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید .

دندانپزشک با استفاده از عکس دندان و همچنین ویزیت و بررسی وضعیت دندان علت درد دندان شما را مشخص و طرح درمان لازم برای بررسی وضعیت سلامت و بهداشت شما را برنامه ریزی و اجرا میکند . پس به خاطر داشته باشید در صورت بروز درد دندان حتما در اولین فرصت با عکس دندان خود به دندانپزشک مراجعه نمایید .ولی در کل میتوان برای این درد عوامل زیر را برشمرد :

1- پوسیدگی دندان

2- شکستگی دندان

3- دندان ترک خورده. این حالت می تواند غیر قابل دیدن باشد که همین امر باعث مشکل شدن تشخیص آن می شود.

4- تحریک عصب دندان بعد از انجام درمان های دندانی. درمان دندان و موادی که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می گیرند در بعضی مواقع می توانند باعث ایجاد درد شوند. اغلب این دردها بعد از چند روز رفع می شوند.

5- وجود اشکال در پرشدگی دندان و یا پوسیدگی در زیر آن

6- عاج دندان در اطراف گردن دندان به دنبال پایین آمدن لثه و یا به علت مسواک زدن بیش از حد شدید دچار حساسیت نسبت به غذاها و نوشیدنی های گرم، سرد و غذاهای اسیدی شده است.

مشکلات زیر نیز می توانند علائمی مشابه به درد دندان ایجاد کنند. در این حالت ها ممکن است حتی دندان به خودی خود هیچ مشکلی نداشته باشد ولی عدم توجه به این شرایط نیز میتواند در دراز مدت برای سلامتی دندان های شما خطرناک باشد . پس حتما به شرایط زیر توجه ویژه ای داشته باشید :

  • آبسه ی لثه به علت التهاب لثه (بیماری پریودنتال – periodontal)
  • زخم در لثه (التهاب لثه اولسراتیو حاد – acute ulcerative gingivitis)
  • وجود زخم در بافت نرم گونه، زبان و لب ها
  • التهاب لثه در اطراف دندان هایی که در حال در آمدن هستند، بالاخص در دندان های عقب(Pericoronitis)
  • التهاب سینوس ها (سینوزیت)، که اغلب در هنگام سرماخوردگی مشاهده می شود و ممکن است با دندان درد در فک فوقانی اشتباه گرفته شود.
  • وجود دندان عقل
  • دندان قروچه

شایعترین علت درد دندان و یا درد در ناحیه ی فک و صورت، پوسیدگی دندان است. هنگامی که یک سوراخ در دندان ایجاد می شود، این حفره می تواند منجر به التهاب در عصب و یا رگ های خونی در مرکز دندان شود.

بسیاری از شرایط و اختلال ها می تواند باعث ایجاد درد در دهان شود. بعد از مشاهده ی چنین مواردی به دندانپزشک مراجعه کنید و به خاطر داشته باشید عدم رسیدگی به این شرایط ممکن است نه تنها برای شما مشکلات بیشتری به همراه داشته باشید بلکه باعث شود شما مجبور به پرداخت هزینه های درمانی بیشتری شوید . پس هم برای سلامتی خود و هم به منظور پرهیز از پرداخت هزینه های اضافی حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید .

دندان پزشک برای درد دندان چه میکند ؟

درد دندان به طور معمول زمانی رخ میدهد که دندان دچار مشکل جدی شده است و عصب های دندان با آن درگیر هستند . در واقع در این مرحله نمیتوان این درد دندان را نادیده گرفت و حتی استفاده از مسکن ها نیز به عنوان یک درمان کوتاه مدت و موقتی شناخته میشود و لازم است حتما اقدامات درمانی لازم برای برطرف کردن مشکل صورت گیرد . در چنین شرایطی استفاده از عکس دندان میتواند به دندانپزشک در شناخت و بررسی دقیق تر وضعیت دندانی شما کمک کننده باشد . پس حتما برای مشخص شدن علت درد دندان استفاه از عکس دندان را جدی بگیرید .

درمان دندان درد می‌تواند شامل روش هایی مانند پر کردن دندان، عصب کشی، بریج کردن دندان (dental bridge) – بریج با قرار گرفتن روی دندان های دو طرف ناحیه بی دندان، به شکل یک پل، قسمت بی دندانی را پر می‌کند. در اغلب بریج ها، دو طرف محل اتصال دندان های پایه، روکش می‌شوند.- یا در نهایت کشیدن دندان باشد. اما امروزه درمان دندان درد راحت تر و اغلب برای جلوگیری از کشیدن دندان انجام می شوند.

همچنین روش های جدیدی مانند روکش و ایمپلنت دندان جایگزین مناسبی برای درمان های قدیمی هستند و مزایای بیشتری دارند. دندانپزشک از طریق معاینه و بررسی می‌تواند نوع و علت دندان درد را تشخیص دهدو با توجه به علت درد دندان ، نوع درمان و چگونگی انجام آن مشخص و انجام میشود . به همین دلیل است که توصیه میکنیم در صورت بروز این مشکل حتما لازم است توس دندانپزشک مشکل شما بررسی و درمان انجام شود .

مراجعات دوره ای و پیشگیری از درد دندان

یکی از نکاتی که همواره به مراجعین مطب دندانپزشکی دکتر حیاتی توصیه میشود ، توجه به مراجعات دوره ای و پیگیری درمان های صورت گرفته است . در مراجعات دوره ای به مطب نه تنها وضعیت درمان های گذشته بررسی و مشکلات احتمالی مربوط به آن درمان ها حل میشود بلکه در بسیاری از موارد ، برخی مشکلات دندانی که در مراحل اولیه خود هستند نیز تشخیص و درمان مربوط به آن انجام میشود .

در این مراجعات میتوان بسیاری از مشکلات را قبل بروز درد دندان و یا علایم ظاهری تشخیص و درمان آن را انجام داد به همین دلیل به نوعی از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری میشود . این پیشگیری نه تنها به شما کمک میکند تا درد و اذیت کمتری را تجربه کنید بلکه همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم به شما این امکان را میدهد تا در هزینه های درمانی خود نیز به طور چشمگیری صرفه جویی نمایید .

به خاطر داشته باشید در مراجعات دوره ای و بازه زمانی که لازم است برای بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان خود به دندانپزشک مراجعه کنید وضعیت سلامت و بهداشت دندان ها و همچنین درمان هایی که در گذشته برای شما انجام داده شده است ، نقش مهم و تعیین کننده ای در مشخص شدن فاصله های زمانی دارد . پس این موضوع را در نظر داشته باشید که این بازه های زمانی میتواند بین چهار ماه تا یکسال متغییر باشد .

به خاطر داشته باشد

دانستن و رعایت نکات زیر در مورد درد دندان میتواند برای شما کمک کننده باشد ، پس در صورت بروز این مشکل حتما به موارد زیر دقت داشته باشید :

1- بسیاری از بیماران با آنکه نقاط سیاه و سفید پوسیدگی را بر روی دندان‌های خود می‌بینند اما اقدامی در جهت درمان نمی‌کنند. هنگامیکه به آنها گفته می‌شود که این دندان‌ها نیاز به پرکردن دارند، معمولا می‌گویند: “اما این دندان‌ها دردی ندارند” خوبست بدانیم که درد نداشتن دندان‌ها دلیل سالم بودن آنها نیست. فقط هنگامی می توانید از سالم بودن دندان‌هایتان مطمئن شوید که دندانپزشک پس از معاینه سلامت آنها را تایید نماید. به این دلیل لازم است هر شش ماه یکبار برای معاینه دندان‌هایتان به مراکز دندانپزشکی مراجعه نمایید.

2- گذاردن آسپرین بر روی دندانی که درد دارد نه تنها باعث تسکین نمی‌شود بلکه در اغلب موارد سبب آسیب و سوختگی مخاط دهان نیز می‌گردد.

3- اگرچه به اعتقاد دسته‌ای از بیماران اسپری‌های بی‌حس کننده قادرند بعضی از انواع دندان درد را برای مدتی کوتاه متوقف سازند. لیکن بدلیل خطرات غیر مستقیمی که برای بیمار فراهم می‌نمایند، باید از مصرف خودسرانه آنها پرهیز نمود.

4- بخاطر داشته باشید اکثر دندان‌هایی که عصب‌کشی می‌شوند بعلت آنکه مستعد شکستگی هستند، باید حتی “روکش” شوند. کوتاهی در این امر منجر به خردشدن و فرو ریختن دندان درمان شده و بر باد رفتن تمامی زحمات می‌گردد.

از آنجا که درمان دندانهایی که دچار درد شده اند کار نسبتا مشکل و پر هزینه‌ای است، لذا توصیه می‌شود همواره قبل از درد گرفتن دندانها جهت معاینه و بررسی آنها به دندانپزشک مراجعه نمایند.

تماس با مطب دکتر پیام حیاتی